Telefon Hírmondó

feltaláló: Puskás Tivadar, mérnök, feltaláló
feltalálás ideje: 1893A feltalálóról

Ditrói Puskás Tivadar
(1844-1893)

Bécsi tanulmányai idején meghalt édesapjától örökölt kevés pénzen Angliába utazott. Hamar megtanult angolul és egy angol lordnál vállalt nevelői munkából tartotta fenn magát.

Hazatérve Erdélybe, az angol vasúti társaság helyi képviseletének tisztviselője, majd főmérnöke lett, majd Magyarországra költözött. 1873-ban a bécsi Világkiállításon menetjegyirodát nyitott, ami kitűnő ötletnek és később is jó üzletnek bizonyult. Kalandvágya az akkor oly titokzatos Amerikába vezérelte. 1875-ben Coloradóban földet vásárolt, és kis ideig arany után kutatott. Lenyűgözte az új világ ezernyi lehetőségeivel, és újabbnál újabb találmányaival Thomas Edison munkatársa, majd 1877 és 1886 között Edison európai képviselője volt. Puskás Tivadar elvei szerint valósultak meg az első telefonközpontok 1878-ban Bostonban, majd 1879-ben Párizsban. Öccsével, Puskás Ferenccel 1881-ben megkezdte a monarchia területén a telefonközpontok felépítését. 1892-ben szabadalmaztatta legjelentősebb találmányát, a telefonhírmondót, amely a mai rádió elődjének számít.

Edison szerint a telefon tesztelésénél Puskás Tivadar használta elsőként a („hallom” szóból származó) halló szót, amely a telefonálásnál azóta az egész világon elterjedt.

Bár a pénz bőséggel folyt hozzá, nem tudott bánni vele, anyagilag folyton nehéz helyzetbe került. Amikor 1893-ban szívrohamban meghalt, halálát az általa megalapított Telefonhírmondó repítette világgá.


Telefonközpont, Telefon Hírmondó

Az öreg Edison 1911-ben, Budapestre látogatva azt állította, Puskás volt az első, aki – harminc évvel korábban – felvetette a telefonközpont gondolatát. Erre azonban semmi egykorú forrás nem utal; sem Puskás nem állította magáról. Edison talán a Telefonhírmondóra emlékezett, mely valóban egy telefonokból álló, központi egység köré szervezett találmány, csakhogy jóval nagyobb jelentőségű, mint a telefonközpont: ez volt az eddig ismert első elektronikus hír- és műsorszolgáltató közeg a világon, a rádió és internet őse. Ezt valóban Puskás Tivadar találta fel, szabadalmaztatta is, és Budapesten működött a világon először, 1893-ban.


Forrás: Wikipedia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Puskás_Tivadar_(mérnök)