Rubik kocka

feltaláló: Ifj. Rubik Ernő a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár.
feltalálás ideje: 1974A feltalálóról

Ifj. Rubik Ernő
(1944-)

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola után ötvös-, festő- és szobrásztanulmányokat folytatott. 1967-ben építészmérnökként végzett a BME Építészmérnöki Karán, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult. 1975-ig építész-tervezőként dolgozott, majd visszament tanítani az Iparművészeti Főiskolára, ahol tanársegéd, majd adjunktus, docens lett. A nyolcvanas évek elején főszerkesztője volt az …És játék című lapnak, majd 1983-ban saját vállalkozást alapított, a Rubik Stúdiót, ahol bútorokat és játékokat tervezett. 1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke.

Nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik. Mindenekelőtt a bűvös kocka (ami külföldön Rubik-kocka néven lett ismert), de a későbbi kígyó (1977) és bűvös négyzetek (1985) a bűvös dominó, a sudokube, a Rubik-óra is, valamint a 2009-es Rubik’s 360 néven kiadott Rubik-gömb is az ő munkája.

A Magyar Mérnök Akadémián belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt, a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára és a Rubik Stúdiót igazgatja, valamint a játékszoftverek fejlesztése és az építészeti témák kötik le.

Munkásságát számos nemzeti díjjal ismerték el.


Bűvös kocka

Maga a bűvös kocka eredetileg csak egy, a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszköznek készült, később derült ki, hogy játékként is igen szórakoztató. Rubik Ernő kezdetben a 2x2x2-es kocka megalkotását tűzte ki célul. Komolyabb problémába csak akkor ütközött, amikor azt kellett kidolgoznia, hogy a kocka miként lenne elforgatható mindhárom tengelye körül. A játék 1980-ban indult világhódító útjára. Már 1981-ben bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájn gyűjteményébe is. A Rubik-kocka 40. évfordulóját 2014-ben világszerte megünnepelték.


Forrás: Wikipedia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rubik_Ernő_(játéktervező)