Karburátor

feltaláló: Csonka János, feltaláló, tiszteletbeli gépészmérnök
feltalálás ideje: 1893A feltalálóról

Csonka János
(1852-1939)

Szegeden született. Külföldi tanulmányútjai után hazatérve, a Budapesti Műszaki Egyetemen dolgozott, mint műhelyvezető. Ő volt a porlasztó egyik feltalálója, valamint a magyar motor-, és gépjárműgyártás megindítója.

Az Alföldi–Fiumei Vasút szegedi főműhelyében, a MÁV budapesti fűtőházban, majd Bécsben, Zürichben, Párizsban és Londonban dolgozott. Állandóan továbbképezte magát és elnyerte a József Műegyetem tanműhelyének vezetői állását, amelyet nyugdíjba vonulásáig töltött be. 1877–1880 között végighallgatta az egyetemi előadásokat. Kiemelkedő mérnöki teljesítményeiért a Mérnöki kamara gépészmérnökké nyilvánította (1924).

1887-ben ismerkedett meg Bánki Donáttal (a karburátor társ feltalálójával). A századforduló táján mindketten új feladatokat kaptak a Műegyetemen: Bánki Donát tanszékvezető tanár lett, Csonka Jánosnak pedig az egyetem új mechanikai- technológiai laboratóriumát kellett berendeznie, így mint feltalálók is különváltak, de barátságuk és együttműködésük sohasem szűnt meg. Találmányok hosszú sora jelezte még az oktatás mellett végzett tevékenységét. Tervezett és készített papír- és szövetszakítógépet, számos műszert és mérőberendezést, a Magyar Posta számára motoros triciklit, majd csomagszállító gépkocsi-alvázat. Innen számítjuk a magyar autógyártás kezdetét. De ő tervezte és készítette az első hazai kompresszoros motort, tűzoltó-, csónak-, bányamozdony- és sínautómotort, személygépkocsit és autóbuszt. Tevékenységének eredménye az első magyar automobil szakszótár.


A karburátor (porlasztó)

A karburátor, más néven gázosító - a köznyelvben általában porlasztónak nevezik - az Otto-motorok által igényelt levegő-üzemanyag keverék előállítására szolgáló szerkezet. A karburátort 1893-ban Bánki Donát és Csonka János is szabadalmaztatta. Érdekesség, hogy nem sokkal később tőlük függetlenül Wilhelm Maybach a Daimler gyár híres mérnöke szintén feltalálta. Kisebb, egyszerűbb motorokon és motorkerékpárokon még ma is meg lehet találni, de a gépkocsiknál gyakorlatilag az üzemanyag-befecskendezés teljesen kiszorította. Motorkerékpárokon most is általánosan elterjedtek olcsóságuk és egyszerűségük miatt.


Forrás: Wikipedia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csonka_János