Hanglemez

feltaláló: Goldmark Péter Károly, mérnök, fizikus
feltalálás ideje: 1948A feltalálóról

Goldmark Péter Károly
(1906-1977)

Goldmark Péter Károly már pesti középiskolás korában fizikai ismereteivel és készségével lepte meg tanárát. Nem csoda, hogy amikor családjával 1920-ban Bécsbe emigrált, a bécsi műszaki egyetemre jelentkezett. Berlinben, a charlottenburgi műszaki főiskolán tanult és dolgozott Gábor Dénes (Nobel díjas magyar fizikus) mellett, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét. Visszatért Bécsbe, ahol tudományos kutatásokat folytatott. Már ekkor érdeklődött a még gyermekcipőben járó televíziózás iránt. Egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5 × 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet kapnia. Ez 1926-ban történt, Goldmark 20. születésnapján.

Sikerei nyomán az angol Pye társaság alkalmazta őt, majd 1933-ban New Yorkba hajózott. Itt 1935-ben a CBS hírközlési társaság munkatársa – később kutatási laboratóriumának vezetője, majd a társaság igazgatója, utóbb alelnöke – lett. Csakhamar felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és új útra tért: az elektronikus – képcsöves – televíziós készülékekkel kezdett foglalkozni. 1940. szeptember 4-én mutatta be találmányát: a gyakorlatban használható színes televíziót.

A második világháború alatt (1939–1945) haditechnikai kérdésekkel foglalkozva megoldotta a német radarkészülékek zavarásának kérdését. A háború után tökéletesítette színes TV eljárását, amelyet már az űrkutatás során is alkalmaztak: ennek révén láthatták szerte a világon a Holdon tett első emberi séta számos mozzanatát. Nevéhez fűződik a „hosszan játszó”, népszerű nevén mikrobarázdás hanglemez kifejlesztése is.

Már 71. évében járt, amikor az Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter átnyújtotta neki a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését jelentő nemzeti tudományos érdemérmet, a National Medal of Science-t.


Mikrobarázdás hanglemez

A mikrobarázdás hanglemezt, Goldmark Péter Károly fejlesztőcsoportjának munkáját a Columbia Records mutatta be 1948-ban. Az első sztereó lemezek 1958-ban jelentek meg, majd 1971-ben mutatták be a quadrofon lemezeket. Az elektromos erősítésű lemezjátszók normál, majd mikrobarázdás hanglemezeirugalmas, törhetetlen vinyl műanyagból készültek, aminek a márkaneve Vinyl. A vinyl hanglemezek a korábbi shellakból készült lemezekhez képest könnyebben karcolhatók, barázdálhatók.1982-ben, a kompaktlemez (CD) megjelenése után fokozatosan szorult vissza a hanglemezgyártás.


Forrás: Wikipedia
- https://hu.wikipedia.org/wiki/Hanglemez#Mikrobarázdás_hanglemez
- http://hvg.hu/tudomany/20071205_elhunyt_goldmark_peter_karoly
- https://hu.wikipedia.org/wiki/Goldmark_Péter_Károly