Golyóstoll

feltaláló: Bíró László József, újságíró, festőművész, feltaláló
feltalálás ideje: 1938A feltalálóról

Bíró László József
(1899-1985)

Schweiger Lászlóként született zsidó vallású családban. Eredetileg újságíró, de festészettel is foglalkozott. 1938-ban feleségével evangélikus hitre tért át. 1938-ban a zsidókat korlátozó intézkedések hatására Párizsba ment, majd Argentínában telepedett le.

Több mint 20 találmánya volt, melyeknek csak kis része került gyakorlati alkalmazásra, ám sokuk hatással volt későbbi konstruktőrök munkájára. Leghalhatatlanabb alkotása a golyóstoll, de nevéhez fűződik az egyik automata sebességváltó, a golyós dezodor, sőt egy gőzzel működő mosógép is 1930-ból.

Bíró László József 1985-ben új hazájában halt meg. Születésnapja, szeptember 29-e 1986-tól Dia del Inventor (a Feltalálók Napja) Argentínában.


Golyóstoll

Bíró László újságíróként felismerte, hogy az újságok nyomásánál használt tinta gyorsabban szárad, és a papíron szárazon és piszkolódásmentesen marad meg. Mivel ez a sűrűbb tinta nem volt cseppfolyós, egy kis golyót szerkesztett a tollba, amely a tintát annak aljára vezette. Ahogy a toll a papíron mozog, a golyó forog, és így veszi fel a tintát, melyet a papírra ken. Első szabadalmát töltőtoll néven jegyeztette be Magyarországon 1938-ban, majd később Argentínában is. Az első rendszeres eladásra gyártott golyóstollakat 1945-től Eterpen néven árusították. Az angol kormány azért vásárolta meg a szabadalmat, mert a golyóstoll a repülőgépeken nagy magasságokban is működött, nem folyt ki belőle a tinta. Az 1960-as évektől kezdve a golyóstoll a Föld minden országában elterjedt, és általánosan használt íróeszközzé vált. Angol nyelvterületen a golyóstollat ma is gyakran „biro” vagy „biro pen” néven említik, Orwell műveiben például kizárólag ezen a néven szerepel.


Forrás: Wikipedia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bíró_László_József