III. László

1199-1205

apja: Imre
uralkodása: 1204-1205
felesége:  
gyermekei: -
utódja: II. András

 

III. László az Árpád-házból származó Imre magyar király és Aragóniai Konstancia magyar királyné egyetlen fia, aki megkoronázását követően a középkori Magyar Királyság tizenkilencedik királya volt. A magyar történelem legfiatalabb uralkodóként tartják számon.

A fiatal királyt apja, Imre koronáztatta meg még élete során, 1204-ben. Ekkor a kis László három vagy öt éves lehetett. A koronázására vélhetően azért került sor, mert Imre közeledni érezte halálát, és zökkenőmentessé akarta tenni a trónöröklést. A halál végül 1204 végén érte, de előbb testvérét, a későbbi II. Andrást megeskette, hogy a kis Lászlót mindenben támogatni fogja. András, mint az ország kormányzója, azonnal minden hatalmat a saját kezébe összpontosított, és lehetetlenné tette a gyermek László és anyja helyzetét. III. Ince pápa levélben figyelmeztette Andrást, hogy maradjon hű testvérének tett esküjéhez. András ehelyett még az anyakirálynő vagyonára is rátette a kezét, így Aragóniai Konstancia kisfiával, a koronával és párthíveivel Bécsbe menekült VI. Lipót osztrák herceghez. András ezt nem nézte jó szemmel, és háborúval fenyegetőzött. Mielőtt azonban tényleges háborúba sodródott volna, a gyermek László váratlanul elhunyt.

III. Lászlót végül Székesfehérvárott, a Nagyboldogasszony-bazilikában temették el. Királyként a magyar történelemben fiatalsága okán gyakorlatilag semmilyen szerepet nem játszhatott.

Forrás: Wikipedia
https://hu.wikipedia.org/wiki/III._L%C3%A1szl%C3%B3_magyar_kir%C3%A1ly