II. Géza

1130 körül - 1162

apja: II. Béla
uralkodása: 1141-1162
felesége: Eufrozina
gyermekei: III. István, III. Béla, Géza, Árpád, Erzsébet, Odola, Margit, Ilona
utódja: III. István

 

II. Gézát, II. Béla legidősebb fiát a legerősebb magyar királyok közé sorolják. Apja halála után, 11 évesen, mint legidősebb fiát, őt koronázták királlyá. Az irányítás azonban továbbra is Ilona anyakirályné és a királyi tanács kezében volt.

Könyves Kálmán törvénytelen fia Borisz 1146-ban ismét megkísérelte megszerezni a trónt, meglepetésszerűen elfoglalta Pozsonyt. A fiatal Gézát a város visszafoglalása során tanúsított vitézsége miatt lovaggá ütötték. A győzelem után a magyar sereg bosszút állt Borisz osztrák és cseh szövetségesein is, ezzel magára haragítva Németországot. A háború azonban a keresztes hadjáratok miatt elmaradt. III. Konrád német király, majd VII. Lajos francia király is átvonult az országon.

A halicsi és kijevi orosz területek háborúiba Géza 1165-ig jelentősen beleszólt, de meg kellett osztania figyelmét, mert párhuzamosan egy jelentősebb konfliktus, a Bizánc elleni háború is zajlott. Európa szövetségi térképét többször átrajzoló békekötésekkel és hadjáratokkal tarkított időszak végén végül megmaradt a korábbi status quo Bizánccal. Gézának uralkodása alatt sikerült helyreállítania a megromlott cseh viszonyokat és az uralkodása elején szintén mélyponton lévő német kapcsolatokat is.

Az egyházzal és a pápasággal való kapcsolata felemás volt. Nevéhez fűződik az első magyarországi ciszterci monostor megalapítása, ugyanakkor támogatta a hazánkban élő muszlim kisebbséget is.

1162-es halála után elődeihez hasonlóan Székesfehérváron helyezték nyugalomra.

 

Forrás: Wikipedia
https://hu.wikipedia.org/wiki/II._G%C3%A9za_magyar_kir%C3%A1ly