Aba Sámuel

990 körül-1044

apja: Géza fejedelem
uralkodása: 1041-1044
felesége: Gizella, II. Henrik bajor herceg lánya
gyermekei: 2 ismeretlen fiú
utódja: Péter (Orseolo)


Aba Sámuel a harmadik magyar király volt, és az első választott király. I. István király húgának férje.

Nevének érdekessége, hogy a korabeli források felváltva emlegetik Aba, Obó, Ovo néven, vagy Sámuelként. Veretett pénzén Sámuel Rex-ként nevezi magát. Egyedül Anonymus említi meg, hogy a két név alatt ugyanazt az embert értjük.

Mikor feleségül vette I. István király húgát Saroltát, áttért a keresztény vallásra. Területeit István beolvasztotta a Magyar királyságba, ezzel megalapítva az Egri püspökséget. Őt magát palotaispáni címmel ruházta fel. Mint a király jobb keze, bízott benne hogy őt nevezi ki utódjának, de István Orseolo Pétert választotta. Péter idegenbarát politikát folytatott, a főbb politikai és katonai pozíciókat német és francia emberekkel töltötte fel. A magyar nemesség és István özvegye egyöntetűen lázadt ellene. Miután Péter 1041-ben elmenekült, Sámuelt megválasztották királynak.

Az elűzött Péter a német-római császárnál talált menedéket és támogatást. III. Henrik 1042-ben meg is támadta Aba Sámuelt, de végül a tőle kapott nagyértékű ajándékokért cserébe visszavonult. A császár ezzel együtt sokáig halogatta a békealkut. Aba Sámuel hívei ezt a gyöngeség jeleként értelmezték, amit Orseolo Péter megmaradt támogatói ki is használtak, és visszatérését kezdték szorgalmazni. Aba az 1043-as országgyűlésen ezért a főurak közül ötvenet kivégeztetett. A főurak egy része Németországba menekült és Pétert hívta vissza a trónra. Aba Sámuel végül 1044-ben a ménfői ütközetben menekülésre kényszerült, majd gyilkosság áldozata lett. Hívei az általa alapított sári monostorban temették el. Helyét a magyar trónon a visszatért Orseolo Péter foglalta el.


Forrás: Wikipedia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Aba_Sámuel_magyar_király